%7b3b72514f 77b8 4d04 b440 dcbedef787c3%7d fimlab logo 032019
%7b1dc31148 9771 4672 a717 ea62027913a7%7d roche logo 032019

Tarkista D‑vitamiinitasosi edullisella verikokeella – ilman lääkärin lähetettä

D‑vitamiini

Checkmark fimlab

Auttaa luustoa saavuttamaan maksimaalisen mineraalitiheyden luuston kehityksen aikana.

Checkmark fimlab

Lisää lihasvoimaa iäkkäillä ja hidastaa lisäkilpirauhasen liikaerityksestä johtuvaa osteoporoosia.

Checkmark fimlab

Ilmeisesti lisää luun määrää lapsilla ja nuorilla aikuisilla, jos seerumin 25(OH)D-pitoisuus on alhainen.

Checkmark fimlab

Hidastaa yhdessä kalsiumin kanssa luuntiheyden pienentymistä menopaussin ohittaneilla naisilla.

Checkmark fimlab

Vaikuttaa myönteisesti iäkkäiden ihmisten tasapainoon ja ehkäisee näin kaatumisia.

7 tärkeää kysymystä D‑vitamiinista – tutkija vastaa

Women phone selfie 1020x574

D‑vitamiinin käyttö jakaa mielipiteitä. Riittääkö virallisten suositusten mukainen määrä, vai olisiko isommista annoksista terveyshyötyä? D‑vitamiinitutkija Jenni Roshendal vastaa kysymyksiin.

Miten D‑vitamiinitutkimus varataan?

Fimlabin OmaLabra-palvelussa voit tilata D‑vitamiinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Valitse verkkosivulla D‑vitamiinitutkimus, vahvista tilaus ja tulosta lähete tai tallenna se sähköisessä muodossa näytteenottokäyntiä varten. Varaa tämän jälkeen näytteenottoaika Sinulle sopivasta Fimlab-toimipisteestä.

Fimlab Laboratoriot Oy on Suomen suurin laboratorioalan yritys. Se tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä yli 100 toimipisteessä, lähes 1000 ammattilaisen voimin.
Tutkimuspaketti Hinta
D‑vitamiinitutkimus * 19,80 €
+ Palvelumaksu 5,50 €
+ Näytteenottomaksu (veri- ja virtsakokeet) 12,00 €
Hinta yhteensä: 37,30 €

* Numero: 1220
   Lyhenne: S-D-25
   Tutkimuksen nimi: D‑vitamiini-25-OH

Tietoa D‑vitamiinista

Backbone colored item1
Backbone white item1
> D‑vitamiinin tehtävä
Hand colored item2
Hand white item2
> Mistä D‑vitamiinia saa?
Medicine ville colored item3
Medicine ville white item3
> Mikä on riittävä määrä D‑vitamiinia?
Microscope colored item4
Microscope white item4
> Miten D‑vitamiiniarvo määritetään?
Backbone white item1 slider

Tietoa D‑vitamiinista

D‑vitamiinin tärkein tehtävä on edistää kalsiumin imeytymistä ja lujittaa luita niin kasvuikäisillä kuin aikuisilla. Lisäksi D‑vitamiinilla saattaa olla merkitystä esimerkiksi infektioiden, diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, syöpätautien ja hermoston rappeumasairauksien ehkäisyssä.
D‑vitamiinin puute voi aiheuttaa lapsuusiässä riisitaudin, jolloin luustoon ei kiinnity riittävästi kalsiumia ja luusto jää pehmeäksi. Aikuisilla vastaavaa tautia kutsutaan osteomalasiaksi.

Hand white item2 slider

Mistä D‑vitamiinia saa?

Suomalaiset saavat suurimman osan D‑vitamiinista maitotuotteista, rasvalevitteistä ja kalasta.

D‑vitamiinia syntyy myös UV-valon vaikutuksesta iholla, ja maksassa siitä muodostuva 25(OH)D on vitamiinin päämetaboliitti verenkierrossa.

25(OH)D‑vitamiinipitoisuus kuvastaa hyvin elimistön D‑vitamiinivarastoja ja D‑vitamiinin saantia.
Pitoisuudessa nähdään vuodenaikavaihtelua arvojen ollessa korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella.

Useimmat meistä saavat kesällä riittävästi D‑vitamiinia auringonvalon ansiosta. Kesällä tankattu vitamiinivarasto kuitenkin hupenee jo parissa kuukaudessa, joten pimeinä talvikuukausina saattaa olla aiheellista syödä D‑vitamiinilisää.

Medicine ville white item3 slider

Mikä on riittävä määrä D‑vitamiinia?

Riittäväksi D‑vitamiinin saanniksi katsotaan nykyisin tasoltaan yli 50 nmol/l olevat plasmapitoisuudet. Tätä alemmat luvut viittaavat D‑vitamiinin puutteeseen.

Luuston hyvinvoinnin kannalta suositellaan yli 80 nmol/l olevaa D‑vitamiinitasoa, mutta yli 120 nmol/l arvoja tulee välttää. D‑vitamiinimyrkytyksissä plasmapitoisuudet ovat yli 375 nmol/l.D‑vitamiinin saannin tavoitetaso on mahdollista saavuttaa ilman vitamiinilisää, varsinkin jos ruokavalioon kuuluu D‑vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja kalaa 2–3 kertaa viikossa.

Jos ruokavalio ei takaa riittävää D‑vitamiinin saantia, kannattaa nauttia vitamiinilisää.Alkuvuodesta 2014 julkaistiin uudet D‑vitamiinisuositukset: yli 2-vuotiaille, nuorille ja aikuisille 10 µg/vrk ja yli 75-vuotiaille 20 µg/vrk. (Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravintosuositukset 2014, Evira.fi)

Microscope white item4 slider

Miten D‑vitamiinitaso määritetään?

Plasman 25(OH) -D‑vitamiinin eli 25(OH)D:n määritystä käytetään mahdollisen D‑vitamiinin puutoksen tai yliannostuksen selvittämiseksi. Testi mittaa 25-hydroksi-D‑vitamiinin eli kalsidiolin pitoisuuden veressä. Kalsidioli on D‑vitamiinin varastomuoto, jota maksa valmistaa varsinaisesta D‑vitamiinista.

Kalsidiolin pitoisuus veressä kertoo luotettavasti D‑vitamiinin saannin riittävyydestä. Seurantamittaukset kannattaa tehdä aina samassa laboratoriossa, koska eri laboratorioiden käyttämät mittausmenetelmät ja niiden tulostaso saattavat vaihdella.

Roche Diagnosticsin D‑vitamiinitesti on nimeltään Elecsys Vitamin D Total. Sekä valmistaja että testiä käyttävät laboratoriot seuraavat tarkasti testin laatua. Kuluttaja voi luottaa, että testi antaa tarkan ja oikean tuloksen.

D‑vitamiinin viitearvot ja tavoitetasot vaihtelevat riippuen lähteestä ja määritysmenetelmästä. Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen mukainen 25-OH-D‑vitamiinin pitoisuuden tulkinta on seuraava:
Alle 25 nmol/l: vakava puutos
Alle 50 nmol/l: puutos
50–75 nmol/l: yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus
75 –120 nmol/l: tavoitepitoisuus osteporoosipotilaalla
yli 375 nmol/l: toksinen pitoisuus

Roche ja Fimlab

Lab worker

Fimlab Laboratoriot Oy on maan suurin laboratorioalan yritys, ja se tuottaa palveluita 1,2 miljoonalle asiakkaalle. Fimlab työllistää noin 900 ihmistä Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella. Toimipisteitä sillä on satakunta.

Roche Diagnostics Oy on maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa. Suomessa yrityksen laitteita on käytössä kaikissa isoissa sairaalalaboratorioissa ja valtaosassa kliinisiä testejä tekevissä yksiköissä. Yritys työllistää Suomessa yli 70 ihmistä.

Laboratoriot Oy on tehnyt kahdeksan vuoden hankintasopimuksen Roche Diagnosticsin kanssa. Fimlabin laboratorioihin asennettavan älykkään, itseohjautuvan rataratkaisun avulla näytteiden esikäsittely nopeutuu huomattavasti. Automatisointi näkyy asiakkaille entistä lyhyempinä vasteaikoina vuorokaudenajasta riippumatta. Näyteputkia esikäsittelypisteeltä tutkimuslaitteelta toiselle kuljettava linjasto minimoi virheet näytteiden käsittelyssä ja vapauttaa henkilökunnan aikaa asiantuntijatyöhön.