Terveysradio – Podcast-sarja

terveysradio

Terveysradio on Rochen tuottama podcast-sarja, jossa jaetaan ajankohtaista ja uutta tietoa akuuteista terveysaiheista sekä kerrotaan tulevaisuuden mahdollisuuksista lääketieteessä. Sarjan isäntänä toimii media-alan moniottelija, Peter Nyman.

1. 5 000 rintasyöpää vuosittain: Heidin tarina

Vuosittain 5 000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä. Tässä jaksossa seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskasen haastateltavana on 44-vuotiaana rintasyöpään sairastunut Heidi, jonka hoitopolku alkoi lääkehoidolla. Heidi ja Elina keskustelevat muun muassa rintasyövän hoitojen yksilöllisyydestä. Aihetta valottaa myös Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

2. 5 000 rintasyöpää vuosittain: Eveliinan tarina

Rintasyöpään sairastuu vuosittain 5000 suomalaista naista ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä. Tässä jaksossa seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskasen haastateltavana on Eveliina, joka sairastui rintasyöpään 27-vuotiaana. Keskustelussa Eveliina kertoo muun muassa rintasyöpäpotilaan roolista hoitotiimissä. Mukana jaksossa kommentaattorina on myös Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

3. Miten genomiprofilointi muuttaa syövän hoitoa?

Suomi on ollut viime vuosiin asti korkealla syövän hoidon tilastoissa. Hoidon ja diagnostiikan kehitys edellyttää kuitenkin muutoksia myös suomalaiseen terveydenhuoltoon. Ollaanko hoitotilastoissa kärkisijoilla myös 10 vuoden päästä vai onko suunta alaspäin? Kuinka huolehditaan siitä, että myös potilaat voivat osallistua hoitopolkuun liittyvään päätöksentekoon? Peter Nymanin vieraina Terveysradiossa ovat Suomen Suolistosyöpäyhdistys Coloresin toiminnanjohtaja Jenni Tamminen-Sirkiä, Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien ylilääkäri, professori Heikki Minn, sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

4. Mikä on tekoälyn rooli tulevaisuuden terveydenhuollossa?

Yhä enemmän puhutaan terveysdatan keräämisestä ja ennen kaikkea siitä, miten sitä saisi hyödynnettyä parhaiten. Ollaanko Suomessa tässä kohtaa edelläkävijöitä vai perässähiihtäjiä? Yksilöllinen terveydenhuolto on tämän vuosikymmenen terveydenhuollon megatrendi ja tulevaisuudessa terveydenhuollossa nähdäänkin yhä yksilöllisempiä ratkaisuja ja hoitoja.

Mitä yksilöllisellä terveydenhuollolla oikeastaan tarkoitetaan? Entä millaisia konkreettisia muutoksia potilaiden arkeen on odotettavissa? Peter Nymanin vieraina Terveysradion studiossa ovat Findatan johtaja Johanna Seppänen, Kaiku Healthin toimitusjohtaja Lauri Sippola sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

5. Moni sairastaa sydämen vajaatoimintaa tietämättään

Sydämen vajaatoiminnassa kyseessä on tila, jossa sydän ei kykene pumppaamaan verta riittävän tehokkaasti. Sitä sairastaa noin yksi sadasta suomalaisesta, joista noin 90 prosentissa tapauksista taustalla todetaan olevan sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine tai läppävika. Mikä on sydämen vajaatoiminnan ennuste ja mitä odotetaan tulevaisuudessa? Mitkä ovat hälytysmerkit, joihin pitäisi viimeistään reagoida? Entä mikä on potilaan oma rooli sairauden seurannassa? Jaksossa sairauden hoitomuotoja avaa kardiologian erikoislääkäri Juuso Blomster. Lisäksi vieraina ovat Espoon Sydänyhdistyksen toiminnanjohtaja Annukka Siro sekä Vesa Kurikka, joka sairastaa sydämen vajaatoimintaa. Vesalla todettiin sydänlihasrappeuma hänen ollessaan vain 43-vuotias.

6. Mikä on biopankkien rooli uusien hoitomuotojen kehityksessä?

Biopankit kokoavat tietoja ja näytteitä suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta varten. Miten biopankeista saataisiin irti mahdollisimman suuri hyöty? Kenellä on pääsy biopankkinäytteisiin? Onko yhteistyö biopankkien kanssa lääkeyhtiöille vain takaovi potilastietoihin? Peter Nymanin vieraina ovat Suomen biopankkien osuuskunta FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Auria Biopankin johtaja Lila Kallio sekä Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnakivi.

7. Millaista on arki alkavan Alzheimerin taudin kanssa?

On arvioitu, että noin puolet Alzheimerin tautiin sairastuneista eivät saa diagnoosia, koska eivät osaa hakeutua tutkimuksiin tai oireita ei tunnisteta. Miten alkava muistisairaus voitaisiin diagnosoida varhaisemmassa vaiheessa? Entä voiko taudin etenemiseen vaikuttaa? Peter Nymanin luotsaaman podcastin vieraina ovat Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu sekä Maire Virkki, joka sairastaa alkavaa Alzheimeria. Ajankohtaista tutkimusta jaksossa valottaa geriatrian professori Miia Kivipelto.

8. Onko lääkehoito yhdenvertaista?

Miten varmistetaan se, että kaikki suomalaiset saavat tasa-arvoista ja parasta mahdollista hoitoa? Onko ongelmallista, että uusia lääkkeitä ei oteta kaikkialla käyttöön yhtä nopeasti? Miten tasapainotetaan potilaan etu ja hoidon tasa-arvoisuus maailmassa, jossa lääkehoito on mahdollista räätälöidä hyvinkin yksilöllisesti? Näitä teemoja pohtivat Kelan ylijohtaja Elli Aaltonen, FIMEA:n ylijohtaja Eija Pelkonen ja Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi yhdessä juontaja Peter Nymanin kanssa.

9. Levinnyt rintasyöpä

Peter Nymanin juontamassa podcastissa kysytään, mikä on seuraava askel rintasyövän hoidossa. Vieraina ovat psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Eeva Nopsanen sekä kotiäiti Piia, joka sairastaa levinnyttä rintasyöpää. Lisäksi pohditaan muun muassa rintasyövän sosiaalisia ulottuvuuksia. Alan tutkimukseen perehdytään Rochen lääketieteellisen johtajan Anssi Linnankiven johdolla.